سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

به‌ مناسبت گرامیداشت روز جهانی موزه‌ها نمایشگاه کهن‌ترین یافته‌های باستان‌شناسی شمال غرب ایران در موزه باستان‌شناسی ارومیه برپا شده است.

به‌ گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی، مرتضی صفری، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان در این مراسم اظهار کرد: امروزه دشمن به جنگ فرهنگی روی آورده و می‌خواهد فرهنگ غربی را در جامعه رواج دهد که در مقابل، متاسفانه در جامعه ما نسبت به معرفی هویت و فرهنگ ایرانی به نسل جوان کم‌کاری شده و نتیجه آن عدم آشنایی نسل جدید   با تاریخ و هویت خودشان است، برگزاری چنین مراسم‌هایی نقش مهمی در بازشناختن هویت و تاریخ یک جامعه دارند.

او با اشاره به اهمیت موزه‌ها در معرفی تاریخ یک جامعه افزود: موزه یک رسانه بزرگ و صادق بوده که واقعیت‌ها را بیان می‌کند که باید بیش از پیش به این مکان‌ها توجه کرد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی ادامه داد: راهنمایان موزه‌ها نقش مهمی در اطلاع‌رسانی داشته و در این حوزه باید تکنولوژی مدرن و به‌روز استفاده کرد، در راستای توسعه و افزایش تعداد موزه‌ها از موزه‌داران بخش خصوصی و مستقل حمایت می‌شود.

صفری گفت: تعداد موزه‌های استان با توجه به ظرفیت‌های آذربایجان غربی قابل قبول نبوده و یکی از دلایل آن به کمبود مکان برمی‌گردد که برای حل این موضوع خریداری بناهای تاریخی و تغییر کاربری آنها به موزه لازم است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی اظهار کرد: ۱۸موزه در سطح استان وجود دارد که دو مورد مربوط به بخش خصوصی و ۶ مورد با همکاری سایر دستگاه‌ها راه‌اندازی شده و بقیه تحت مالکیت این اداره‌کل بوده و در کیفیت و کمیت موزه‌های آذربایجان غربی نیازمند یک تحول ویژه است.

او با بیان اینکه ایجاد موزه ورزش به‌ویژه والیبال در آذربایجان غربی یک ضرورت است، تصریح کرد: راه‌اندازی موزه‌های مجازی در اولویت قرار داشته که در تهیه اپلیکیشن گردشگری آذربایجان غربی یک بخش مربوط به این موضوع خواهد بود.

صفری گفت: تملک بناهای موجود در اراضی پادگان لشکر ۶۴ ارومیه یکی دیگر از اولویت‌ها بوده که با تملک آنها می‌توان کارهای بزرگی در راستای توسعه گردشگری انجام داد و با تقویت زیرساخت‌های گردشگری باید کاری کرد که مدت ماندگاری مسافران در استان حداقل دو روز شود.

پژوهشگر پژوهشگاه پارینه سنگی دیار مهر نیز در این مراسم گفت: محوطه‌های پارینه سنگی شمال غرب کشور اغلب در اطراف دریاچه ارومیه کشف شده که قدمت ۷۰۰ هزار ساله و بیشتر دارند.

رحمت نادری خاطرنشان کرد: سورباش مهاباد یکی از قدیمی‌ترین محوطه‌های پارینه‌سنگی شمال غرب کشور است که در آن اشیای تاریخی باارزشی کشف شده است.

او بیان کرد: دوره پارینه سنگی میانه از ۲۵۰ هزار سال پیش شروع می‌شود که ۱۰ محوطه مربوط به این دوره نیز در منطقه کشف شده است.

این پژوهشگر گفت: هنوز رازهای ناشناخته‌ای از محوطه‌های پارینه‌سنگی در منطقه وجود دارد که نیاز است مطالعات باستان‌شناسی در این منطقه بیش از پیش انجام شود.

داوود فرازی، معاون میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی با بیان اینکه شعار امسال روز جهانی موزه‌ها، موزه‌ها پایداری و حال خوب است، اظهار کرد: در حال حاضر ۱۸ موزه فعال در استان وجود داشته که با موزه‌های در دست احداث تعداد آنها به ۲۰ مورد می‌رسد.

در پایان از تعدادی از فعالان و کارکنان شاغل در موزه‌های استان تجلیل به عمل آمد.